Steiger - Najstarší Slovenský pivovar

Májová pivná túra po minipivovaroch


Tak ako po iné roky aj tohto roku sme mali naplánované dve trasy po českých minipivovaroch, jedna severným ťahom a druhá juhom Čiech. Zvíťazila znovu severná trasa. Isto všetci viete, že na Morave je najviac minipivovarov v Čechách. Z Banskej Bystrici sme, v zložení Turčan, Štofko, odchádzali vo štvrtok 6°°hod, s pokojným svedomím, že máme všetko potrebné pre návštevy minipivovarov, ale až na prvej zastávke v Starom hlučínskom pivovare v Hlučíne sme zistili čo nám chýba. Fotoaparát! Bolo to pre nás mierne sklamanie, pretože všetky takéto návštevy treba predsa zdokumentovať. Ako sme vošli do reštaurácie pivovaru, ostali sme trochu prekvapený špinavou podlahou, ale až po chvíli sme pochopili, prečo to tak je. Búrske oriešky ako dekorácia drevenej podlahy. Od majiteľa pivovaru sme sa dozvedeli, že v súčasnej dobe tu varia svetlé a tmavé pivo výbornej chuti, a okrem toho majú čapované pivo kvasnicové priamo z 50 litrového dreveného súdka. Tento minipivovar patrí do kategórie väčších s produkciou okolo 10.000 hl za rok. Zo zberateľských vecí majú poháre, tácky, ktoré som samozrejme kúpil a aj dostal. Našou druhou zastávkou bol novovzniknutý minipivovar Slezan v Leskovci-Březové. Po malých problémoch s hľadaním tohto minipivovaru, sme ho nakoniec našli v bývalom areály kasární za dedinou, kde sme vôbec neuspeli, pretože celý objekt bol zamknutý, ale aj tak sme získali informácie od miestnych, že v tomto pivovare varia pivo väčšinou v sobotu a nedeľu, lebo to robia popri svojom zamestnaní. Varia štyri druhy pív: 16° svetlé, 11° tmavé, 12° svetlé a 10° svetlé. Hlavne to tmavé je podľa miestnych vynikajúce, škoda že sme ho nemohli ochutnať. V krátkej debate z majiteľovou manželkou v Skřípove (tu má firma svoje sídlo), sme sa dozvedeli, že poháre zatiaľ nemajú, ale sme kúpili etikety, ktoré lepia aj na 5l súdky a na KEG sudy. Treťou našou návštevou bol "neplánovane minipivovar Žamberecký kanec v Žamberku. V rozhovore so sládkom a majiteľom v jednej osobe pánom Kalousom sme dostali najnovšie etikety, tácky kúpil som aj pohár do zbierky, samozrejme aj ochutnanie piva patrilo k tomu. V súčasnosti má tento minipivovar produkciu 400 hl ročne a zaujímavosťou je, že na výčape každý týždeň obmieňa konopné a medové pivo, ostatné (tmavé a svetlé) sú stále. Druhou zaujímavosťou v minipivovare je, že hneď vedľa výčapného pultu drevený zásobník na karty, kde si každý zapisuje počet vypitých pív ( voľakedy sa tieto karty-pichačky používali vo fabrikách pre zamestnancov). Tu sme si našli aj skromné ubytovanie v jednom hotely, kde sme si zahrali večer pred spaním elektronické šípky. V piatok ráno sme pokračovali v našej pivnej ceste návštevou ďalších dvoch minipivovaroch neplánovanou zastávkou v Rudníku (medzi Trutnovom a Vrchlabím). Tu sa nachádza schátraný komplex budov bývalého pivovaru Heřmanovy Sejfy zrušený v 1951. Na naše veľké prekvapenie sme sa dozvedeli znovu od miestnych obyvateľov zaujímavé správy. Celý komplex bývalého pivovaru kúpila istá holandská spoločnosť, ktorá investuje peniaze do kompletnej rekonštrukcie objektov do pôvodného stavu. Majú tu byť nejaké nadštandardné byty, penzión a samozrejme minipivovar. Vzhľadom na rozsiahly komplex budov bývalého pivovaru predpokladám ukončenie rekonštrukcie do 3-5 rokov. Našou plánovanou zastávkou bol rodinný pivovar Pivovarská bašta vo Vrchlabí. Tento minipivovar patrí medzi najmodernejšie v Európe a varia svetlé, tmavé, čerešňové a medové pivo. Aj tu sme nakúpili suveníry do svojich zbierok - poháre, etikety a fľaškové pivo rôznych druhov. Samozrejme som okoštoval medové pivo - veľmi zaujímavá chuť. Čas nás súril a preto sme pokračovali do neďalekého minipivovaru v Harrachove - Novosad&syn. Minipivovar sa nachádza priamo v harrachovských sklárňach a varia tu dva druhy 13° svetlé a 13° tmavé, obidve boli výborné. Pivo plnia do plastových fliaš opatrených etiketou František (dva druhy). Sklo zatiaľ nemajú, ale už sa pripravuje výroba priamo v sklárňach - sklenený pohár s uchom (250Kč), porcelánová tácka (50Kč). Len tak pre zaujímavosť - prvá várka v tomto minipivovare bola uvarená 23.11.2001. Na piatok nám to stačilo, pretože nás čas súril do Jirkova na večerné posedenie zberateľov a priateľov dobrého Zlatopramena v miestnej Kuželkárni. Na druhý deň po krátkom spánku nás čakala samotná jirkovská burza zbertaeľov. Tak ako po iné roky aj teraz bola bohatá tombola z množstvom cien z rôznych českých pivovarov. Burza prebehla k našej spokojnosti a po jej skončení prebehli dlhé rozhovory u Milana Trhlíka. Znovu musím za nás oboch poďakovať za pohostinnosť Trhlíkovcov a pána Sakařa, u ktorého sme boli ubytovaný. V nedeľu ráno nás čakala spiatočná cesta domov z plánovanou jednou zastávkou v minipivovare U Richarda v Brne - Žebětíne. Aj tu som ochutnal výborné višňové 12° a tmavé 13° pivo. Okrem týchto dvoch druhov varia ešte svetlé kvasnicové 12° a čapujú aj rezané pivo. V súčasnosti majú produkciu okolo 700 - 800 hl ročne. Pred časom varili aj medové pivo ale to sa už nevarí pre malý odbyt. Zo suvenírov mali akurát tácky, poháre a popolníky. Počas celej cesty sme sa zastavovali v rôznych supermarketoch na nákup rôzneho českého piva či už vo fľašiach alebo plechovkách. Hodnotenie celej pivnej túry hodnotím na výbornú, lebo doniesli domov množstvo zberateľského materiálu aj do našej nastávajúcej burzy v Banskej Bystrici 2.6.2007, ktorá sa koná v Espresse Kredit. Do videnia znovu o rok na ďalšej pivnej túre a tak isto burzy v Jirkove.

S pozdravom, Jaro Štofko.

Zoznam článkov

Steiger - Prvý Slovenský pivovar, ešte pred objavením Ameriky