Steiger - Najstarší Slovenský pivovar

Najstarší minipivovar na Slovensku skončil

Ano presne tak, dobre čítate. Pivovar Perla v Banskej Bystrici bol založený v roku 1992 ako prvý hostinský pivovar na Slovensku, no pomaly ale isto skončil svoju  24ročnú púť presne 30.decembra 2016.  Oficiálna rozlúčka s najstarším minipivovarom na Slovensku bola  22. decembra 2016 na Hornej ulici č. 52,  kde klub Bystričan nemohol samozrejme chýbať. Pre pozvaných hostí bola pripravená vianočná kapustnica a fajné pivo Perla 11°. Pani Nutterovej sme odovzdali pamätný diplom za dlhoročnú podporu nášho klubu a niečo na zahriatie. Pre každého pozvaného bol pripravený na pamiatku aj limitovaný podpivník , ktorý opäť kvalitne graficky spracoval a navrhol Peťo Unčík, začo mu samozrejme patrí veľká vďaka zo strany samotného pivovaru, u zúčastnených z radov bystrickej smotánky, vyvolal veľké nadšenie.

Niečo krátkosti k histórii pivovaru.  Majiteľom pivovaru bol  p. Nutter s manželkou. Kapacita varne, dovezenej z Nemecka, je 2.000 l na jednu várku. Ďalšie technologické zariadenie je najmodernejšej koncepcie, kvasenie a dozrievanie prebieha v jednej fáze v cylindricko-kónických tankoch. Celková ročná kapacita minipivovaru je 5.000 hl piva. Použitím tejto najmodernejšej technológie a kvalitných surovín vyrába pivo vysokej kvality. Vyrobené pivo je svetlej farby, hlboko prekvasené, s vyšším obsahom alkoholu, nízkym obsahom vysoko kvalitného chmeľu, dovezeného z Nemecka. V prvých rokoch fungovania pivovaru sa vyrábali dva druhy piva plzenského typu : 12° svetlé pod obchodným názvom "Zlatá perla" 12°, pivo 14° tmavé bavorského typu pod názvom "Perla špeciál", o ktoré nebol veľký záujem a preto sa prestalo vyrábať, svetlé pšeničné 10° svetlé. V súčasnosti sa vyrába len 12° svetlé "Zlatá perla". Verziu kvasinkového nefiltrovaného piva ste mohli zažiť len v neďalekej prevádzke Cult Club, v pivovare ste ho nedostali. Čo sa týka zberateľského sveta, tak zberatelia  si mali  možnosť zakúpiť pekný plechový 5litrový súdok s nálepkou, pohár, vizitku, jednu reklamnú samolepku a 15 druhov vlastných podpivníkov, ktoré boli postupne vydávané od roku 2013 v spolupráci s klubom Bystričan. Grafické návrhy spracoval Peťo Unčík, za čo mu samozrejme patrí veľké poďakovanie. Mnohé z nich získali ocenenia v kategórii najkrajšia pivná tácka v rokoch 2013, 2014 a 2015. V roku 2003 tu klub Bystričan zorganizoval svoju druhú pivársku burzu vtedy ešte v existujúcej reštaurácii pivovaru. Pivovar býval otvorený každý deň od 8smej do 21,30  okrem nedele. Posledné roky pivovar zaznamenával nárast pivných fajnšmekrov, tak kľudne sa stávalo že podnik býval otvorený aj do 2 hej hodiny rannej . Pivovar prevádzkoval aj reštauráciu od svojho vzniku až do roku 2009, našli ste tu najlepšiu českú kuchyňu v Banskej Bystrici. A prečo pivovar vlastne skončil? Tento dôvod nie je presne známy, no zdravie majiteľov už nebolo v najlepšej kondícii a trápili ich dlhšiu dobu aj nevysporiadané majetkové pomery ohľadom samotného majetku. Čo bude s varnou technológiou po zatvorení pivovaru nie je jasné. Podľa dostupných informácií portálu aktuality.sk však podnik kúpil podnikateľ z Ukrajiny s potenciálom rekonštrukcie a ďalšej prevádzky zariadenia. Či bude pokračovať vo varení tradičnej banskobystrickej Perly, zatiaľ známe nie je. A čo dodať na záver? Bude mi tento podnik v Banskej Bystrici so svojou jedinečnou atmosférou veľmi chýbať.

 

Ing. Slavomír Rusiňák, Klub Bystričan



Zoznam článkov

Steiger - Prvý Slovenský pivovar, ešte pred objavením Ameriky