Steiger - Najstarší Slovenský pivovar

Zájazd za pivovarmi a návštevou pivnej burzy v Budapešti

V dňoch 4-5novembra 2016 zorganizovala Slovenská asociácia histórie pivovarníctva svoj ďalší zájazd za pivovarmi a návštevou pivnej burzy v Budapešti. Autobus vyštartoval o 1dnej hodine rannej zo Žiliny, postupne cez Vrútky, Martin až po Banskú Bystricu, kde nastúpili aj dvaja členovia klubu Bystričan. Cesta prebiehala pomerne rýchlo, a tak už pred 6tou ráno, sme parkovali pred miestnym hypermarketom Auchen, kde sme využili malú prestávku na malý nákup, po ktorom nasledoval presun do čínskej štvrte Budapešti, kde mnohí využili výhodný kurz fórintu. Nasledoval presun do pivovaru Dréher, kde o 9tej ráno začala nasledovala prehliadka tohto veľkého pivovaru, a tak  sme mali možnosť navštíviť  aj pivovarské múzeum, kde sa nachádzajú uložené historické náradia potrebné na výrobu piva, ale aj staré poháre, plechové tabule, podpivníky, etikety, sudy... Pivovar bol založený v roku 1854 Antonom Dreherom, vtedajší názov Kőbánya Brewery Company a od roku 1862 nesie svoj nový názov Dreher Brewery. Po oboznámení celým výrobným procesom, navštíveným priestorov – otvorených spiliek, fľaškovní, ležiacich tankov, nasledovalo malé občerstvenie vo forme ochutnávky pív z ich portfólia – Dreher Classic, Dreger Bak, Arany Aszok a  Kőbányai Sör. Pivovar patrí od roku 2002 pod pivovarský  gigant Sab Miller Brewing Company, a je tretím najväčším hráčom na maďarskom trhu. Vyrába sa tu v licencii aj Velkopopovický kozel, Plzeňský prazdroj a iné. Po asi dvojhodinovej exkurziu sme sa premiestnili do hotela Maglodi, kde sme sa ubytovali. Po krátkej prestávke sa nám už venoval maďarský zberateľ Andras Kovács, ktorý nás povodil po ďalších pivovaroch v Budapešti. Začali sme len trochu vzdialeným minipivovarom Mad Scientist , kde sa nám venoval sám sládok tohto pivovaru, oboznámil nás s výrobou piva, ich portfóliom pív , prehliadkou priestorov. Mnohí využili aj nákup ich pív, etikiet a pohárov. Pivovar získal aj mnoho ocenení. Ďalším pivovarom bol HopTop Brewery, ktorý sa nachádzal v tom istom areáli. Taktiež sa nám venoval sládok, ktorý nás oboznámil s históriou pivovaru, ktorý bol založený len tento rok. Mnohí zas využili  nákup pív napr. Double Check, Midnight Express, Uluru, Sunset,Green Zone. Na presun do ďalšieho pivovaru sme už použili náš autobus, ktorým sme sa presunuli do severného obvodu Budapešti, konkrétne do ulice Régi Foti č. 31, kde sa nachádza pivovar Mister Sorhaz. Majiteľom pivovaru je pán Bódis, ktorý sa inšpiroval od pána Andrasa Webera – bývalého výrobného riaditeľa Dreher a tak v roku 1994 slávnostne otvoril svoj vlastný pivovar. V roku 1995 dokončil a otvoril aj pivovarskú reštauráciu s kapacitou 60miest. O 4roky na to, spoločnosť bola rozšírená o štyri prevádzky v Budapešti. V dnešnej dobe sa ich nachádza v tomto hlavnom meste presne 10. Ročný výstav pivovaru je 60-70 tisíc litrov. Varí sa len jeden druh piva a to svetlá 12cka , ku ktorému bolo možné zakúpiť si aj pivné etikety. Po exkurzii sme v pivovare zostali a využili možnosť už vopred zajednaného obedu. Každý dostal pravý maďarský guláš ako polievku a po ňom nasledovalo prekvapenie dňa – Márha perkelt, čiže hovädzí guľáš – o ktorom sa nesú povery snáď dodnes. Predstavoval som si toto jedlo, ako klasické hovädzie mäso s maslovými haluškami, no čo čert nechcel, dostal som asi 8 kostí v hlbokom tanieri, plnom masti, zakrytých kožou z Marhy :D. Jedlom sklamaný, no pivom nie, sme tento pivovar opustili, a premiestnili sa do nášho hotela, kde sme ukončili svoj náročný deň, Niektorí ešte využili návštevu nočnej Budapešti – parlament, Námestie hrdinov, ochutnali ďalšie pivá. V Sobotu ráno o 7,30, pobalení, odubytovaní sme sa premiestnili na burzu , ktorá sa konala v priestoroch Legenda Sorfozde. Burzy sa zúčastnilo odhadom 100 ľudí, hlavne miestnych, ale nechýbali aj Poliaci, Srbi a košický klub, ktorý sem prišiel vlastným autom. A ako vyhodnotiť burzu ako zberateľ? Trochu som bol sklamaný ako táckar, keďže žiadne novinky nikto nemal, a tak nezostávalo nič iné, len si kúpiť resp. vymeniť slovenské podpivníky za staršie podpivníky, hlavne Staropramen, Velkopopovický kozel a iné. Čapovalo sa tu niekoľko druhov pív, čo sme aj využili, ale celkom chutili. Burzu sme opustili niečo po 12tej, nasledoval presun do hypermarketu Auchen, kde sme minuli posledné fórinty, nakúpili hlavne pivá, ale aj červenú papriku rôznych chutí. Cesta domov prebiehala ešte rýchlejšie ako v piatok ráno, krátko sme sa zastavili ešte v Dobrej Nive – v pivovare Dobrovar, kde sme nakúpili pivo, staršie etikety, poháre a úplne nové podpiníky. Týmto sa chcem poďakovať hlavne SAHP, za zorganizovanie tohto celkom pekného zájazdu, aj keď s účasťou len 17ľudí, ďalej Milošovi Vereckému a Ľubošovi Malishovi za preklad z angličtiny v jednotlivých pivovaroch a skvelému šoférovi Dušanovi Kevickému, za bezproblémovú ale hlavne bezpečnú cestu na tomto výlete. Fotky si môžete pozrieť na našej klubovej stránke www.bystrican.sahp.sk v časti fotogaléria, rok 2016.

Ing. Slavomír Rusiňák, Klub Bystričan



Zoznam článkov

Steiger - Prvý Slovenský pivovar, ešte pred objavením Ameriky