Steiger - Najstarší Slovenský pivovar
Deň otvorených dverí v pivovare Urpiner

 

 

Deň otvorených dverí v pivovare Urpiner

 

O tom, že sa niečo deje sa dalo tušiť už v autobuse MHD. Linky, prechádzajúce okolo pivovaru, ktoré v bežnú sobotu vezú iba niekoľko ľudí, boli úplne plné. Väčšina cestujúcich boli muži.

Pivovar Urpiner v Banskej Bystrici po roku znova otvára dvere svojim návštevníkom. Zo zastávky Pivovar odchádzal autobus takmer prázdny a my sme sa pozerali na zaparkované autá v okolí areálu pivovaru. Bolo nám ľúto vodičov, ktorí na nich prišli a sami sa tak pripravili o pôžitok zo zlatistého moku.

Pri hlavnom vchode pekné hostesky rozdávali kupóny na jeden bezplatný pohár pollitrového piva, pivovar pripravil rozdať 3 000 lístkov.

Neďaleko od vchodu bol rozložený Klub zberateľov pivných suvenírov Bystričan, ktorý dlhé roky spolupracuje s pivovarom Urpiner. Na stoloch prezentoval ukážky zo zbierok svojich členov – pivné etikety, pivné tácky, poháre a iný zberateľský materiál. Ľudia sa pristavovali, pozerali, zaujímali ich vystavené veci a členovia klubu ochotne odpovedali na ich zvedavé otázky.

Program po celý deň bol bohatý. Urpiner otváral svoje dvere už po desiaty raz a kto ešte nebol na prehliadke pivovaru, mal možnosť v rámci exkurzie vidieť celú technológiu výroby piva.

Okrem dobrého piva a dobrého jedla bola pripravená zábava pre všetky vekové skupiny. Deti sa mohli vyšantiť v skákajúcom hrade, na trampolíne či jazde na koníkoch alebo mohli s dospelými sledovať ukážky práce hasičov a polície, obdivovať poslušných záchranárskych psov alebo vystúpenie sokoliarov. O dobrú náladu sa starali umelci na pódiu, folklórny súbor Urpín, ľudová hudba Štefana Babjaka, skupina Vodopád a Rock Reunion. Nechýbali ani tradičné pivné súťaže v pití piva na čas alebo držaní krígľa.
Návštevnosť aj v tomto roku bola vysoká, podľa odhadu okolo 4 000 návštevníkov a ťažko sa hľadalo voľné miesto pri stole. Milovníkov piva neodradilo ani premenlivé počasie. Hoci chvíľu bolo slnko a o pár minút začal padať nepríjemný dážď, atmosféra celého podujatia bola aj tak výborná. Vyplatilo sa prísť a budeme sa tešiť, že o rok sa opäť  stretneme na podobnom a znova vydarenom podujatí.

 

Ing. Ján Kyseľ,

Klub Bystričan



Zoznam článkov

Steiger - Prvý Slovenský pivovar, ešte pred objavením Ameriky