Steiger - Najstarší Slovenský pivovar
Pivné hobby 2/ 2012

PIVOVAR BAŤAK V PARTIZÁNSKOM

Na slovenskú pivnú mapu sa po vyše 700 rokoch vrátilo ďalšie mesto. Od soboty 22. apríla 2017 pôsobí v Partizánskom Pivovar Baťák. Pivovar môžeme zaradiť do kategórie reštauračných, keďže je súčasťou štvorhviezdičkového Hotela Azul. Nájdeme ho na Nádražnej ulici č. 2204/8.

Celá technológia pivovaru je dodaná českou firmou Destila a.s. Pivovar disponuje troj - nádobovou varnou súpravou o objeme 10 hl. Technológia hlavného kvasenia sa odohráva v CKT s otvorenou možnosťou (u klasických spodne kvasených pív je zbieraná deka). Dozrievanie a ležanie piva prebieha v ležiackych tankoch. Zatiaľ je pivo k dispozícií len v pivárni, prípadne hotelovej reštaurácii. Je tiež v KEG sudoch na predaj do vybraných prevádzok. Samozrejmosťou je aj zapožičanie výčapného zariadenia.

„Ešte skôr ako sme pivovar začali stavať už sme mali jasnú predstavu o tom kto bude sládkom. Stal sa ním Karel Vavrečka. Tento moravský sládok zo Slavkovského pivovaru má 16 ročnú prax vo veľkých aj malých pivovaroch. Za jeho kariéru získal niekoľko prestížnych ocenení za svoje pivo (Zlatá pivná pečať , pivo roku , Jarná cena českých sládkov atď.) A tento pán sa ponúka k tomu, že svoje znalosti umenia, lásku a cit k pivu rád odovzdá a naučí niekoho zo slovenských technológov. Náš pivovar by bol veľmi rád keby našiel svojho vlastného slovenského sládka , ktorý by u nás varil pivo z takých istým zápalom a v takej kvalite ako tento pán. Kapacita Pivovaru Baťák je nastavená na 2 000 hektolitrov piva za rok. Až do konca roka by sme chceli vyrábať pre vlastnú spotrebu. Máme tri prevádzky a o odbyt bude postarané,“ vysvetľuje Ján Štepanovský. Časom by však chceli v Partizánskom aj expandovať. V pláne majú aj nákup plničky fliaš.

„Samozrejme že na kvalitu surovín dávame ten najväčší dôraz, pretože len z kvalitných surovín sa dá uvariť dobré pivo. Je jasné že nemecký Wiesbeer nebudeme chmeliť americkými chmeľmi a český ležiak nebudeme variť z anglického sladu. Určitý pivný štýl má svoj charakter a senzorické vlastnosti a tie určujú z akých surovín sa vyrába. Pivovar hneď od svojho otvorenia ponúkol na výčape päticu domácich pív, prevahu mali ležiaky. V ponuke je desiatka, polotmavá jedenástka, svetlá dvanástka, tmavá trinástka a na výber je tiež vrchne kvasený „ejl“,“ vymenúva generálny manažér Ján Štepanovský. „Počas  prvých dní bol najväčší záujem o polotmavú jedenástku, z ktorej sa stal okamžitý bestseller. Samozrejme sme nezabudli ani na anglosaské pivné štýly. Najznámejší ALE, Amber Ale 13°. Nasledovala rakúska princezná viedenský ležiak 12°. Podľa charakteru vynálezcu tohto piva Antona Drehera, ktorý zároveň bol aj u zrodu spodne kvasených pív typu ležiak. Neskôr až potom nemecký sládok pán Groll uvaril prvú Plzeň. Samozrejme sme nezabudli na klasický Weissbeer, a ďalej budeme ponúkať s určitou pravidelnosťou a podľa sezóny ďalšie pivné štýly. Všetky nami varené pivá sú charakterovo čisté a varené tak ako aj v svojej domovine,“ dodáva pán Štepanovský. V súčasnosti fľaškujú 6 druhov piva, každé so svojou etiketou, ale iba do litrových plastových fliaš, ktoré budú budúci rok nahradené fľašami sklenenými.

Pivovar momentálne ponúka pre zberateľskú pivársku komunitu 5 druhov pohárov s jedným logom, podpivník a 6 druhov etikiet.

(Slavomír Rusiňák)



Zoznam článkov

Steiger - Prvý Slovenský pivovar, ešte pred objavením Ameriky