Steiger - Najstarší Slovenský pivovar
Pivné hobby 2/ 2012

PIVO MÁ POVZBUDIŤ, NIE UTLMIŤ

article_photoBardejov mal bohatú históriu vo výrobe piva, veď už od stredoveku až do medzivojnového obdobia sa na Hornom Šariši pivo varilo.

Jozef Havír a Miloš Harčarík sa rozhodli vrátiť do Bardejova pivovar. V projekte BERHET – bardejovský pivovar predstavili obnovu výroby piva v Bardejove.  „Ide o nový bardejovský pivovar. Cieľom je vybudovať vlastný pivovar a tým vytvoriť nové pracovné miesta priamo v našom okrese,“ informuje celú podstatu autor projektu. „Chceme vyrábať presný opak toho, čo je momentálne na trhu. Orientovať sa na originálnu chuť piva – nepasterizované, nefiltrované pivo, ktoré nezaťažuje organizmus a je ľahko stráviteľné. Na prvom mieste je u nás kvalita. Držíme sa hesla – pivo má povzbudiť, nie utlmiť. Radi by sme vyrábali aspoň tri druhy stálych pív a nejaký špeciál. Všetko však závisí od dopytu a od kapacitných a finančných možností,“ vysvetľuje J. Havír. Aktuálne bardejovský pivovar BERHET funguje kočovne - suroviny aj výrobu si zabezpečujú sami vo vlastnej réžii, za pomoci prenájmu technológie od obchodného partnera. Pivo sa varí na základe vlastných receptúr a podstatná časť výroby sa deje v Bardejove. Špecializujú sa na vrchne kvasené pivá. Oficiálne bol spustený predaj 13. februára tohto roka. „V ponuke máme American Pale Ale, ktoré sa varí z troch amerických chmeľov a štyroch druhov sladu, 14-stupňové. Na letné obdobie sme navarili slabšie 12-stupňové pivo Summer Ale, pre športovcov a milovníkov plnšieho piva je určené Hefeweizen 12,5-stuňové (pšeničné so živou kultúrou). Obsahuje veľa vitamínov skupiny B a proteínov. Všetky pivá sú nepasterizované, nefiltrované, vrchne kvasené pivá vyrábané tradičným remeselným spôsobom na základe vlastného receptu. V našej ponuke sa čoskoro objavia známe vrchne kvasené piva ako Weissbier, India Pale Ale, Stout, Porter a iné,“ dopĺňa sládok Miloš Harčarík, ktorý svoju sládkovskú kariéru začal ako domovarič. Najprv predával technológie do pivovarov, veľa cestoval po svete, spoznával rôzne pivné štýly. Vzdelával sa, získaval skúsenosti až začal variť vlastné pivá. Prioritou pre Berhet je vyrábať vysokokvalitný prémiový produkt a rovnakým spôsobom sa riadia aj pri výbere surovín. Bohužiaľ, nie vždy nájdu každú odrodu sladu u tuzemského dodávateľa, preto sa často obracajú aj na zahraničných výrobcov sladu ako Weyermann, Simpsons alebo Dingemans. Z chmeľov je to rôzne. Používajú väčšinou chmele z Ameriky, Nového Zélandu, ale aj z Nemecka či z Veľkej Británie. Doteraz používali kvasnice v sušenej forme od Safale, avšak zvažujú používať aj tekuté hlavne kvôli pivám, ktoré plánujú uviesť ako absolútne novinky varené v SR. 

Za bardejovským pivom stoja dvaja nadšenci.

Ak chcete bardejovské pivá ochutnať, máte možnosť tak urobiť v mnohých podnikoch na celom Slovensku. Okrem Bardejova nájdete naše pivá aj v Košiciach – Dobré časy, Nitre – Pivotéka Nitra, Martin - Kocúr káva &bistro, Bratislave – Pivný ráj a Le Šenk, Ružomberku – Pivovar Čierny kameň, Žiline – Na 7. schode, Československej pivotéke a Beervane a ďalej vo Svidníku a Vrútkach. Aktuálny zoznam prevádzok nájdete na webovej stránke berhet.sk. Aktuálne predávajú pivo v 0.5 litrových fľašiach a v 30 litrových KEG sudoch.

Pre zberateľov sú k dispozícii poháre typu Craft v objeme 0.4 litra a etikety, ktoré sú jedny z najunikátnejších na stredoeurópskom trhu, vďaka dizajnu od Martina Feka a povrchovej úprave etikety. Tá je špecifická tým, že je spracovaná trojitým spôsobom – potlač údajov; parciálny lak s trojrozmerným efektom; atypický tvar etikety s výsekom v tvare lomeného oblúka. Merchandising, teda potlač oblečenia a rôznych reklamných predmetov je v pláne v priebehu leta.

(Slavomír Rusiňák)



Zoznam článkov

Steiger - Prvý Slovenský pivovar, ešte pred objavením Ameriky