Steiger - Najstarší Slovenský pivovar
Kedy a prečo ste začali uvažovať, resp

 Kedy a prečo ste začali uvažovať, resp. realizovať myšlienku založenia kočovného pivovaru?

 

Ako domovarič som už dávnejšie uvažoval nad založením pivovaru. Kočovný pivovar sme založili len kvôli nedostatku financií, ale v pláne máme samozrejme zrealizovať kamenný pivovar v blízkej budúcnosti.

 

 

 Kde sídli Váš pivovar, od kedy je v prevádzke?

 

Pivovar sme založili koncom mája a sídlimi vo Veľkom Mederi.

 

 

 Akú klientelu mienite osloviť?

 

Dobré pivo má rád každý. Preto ho ponúkame všetkým. Časom sa potom naši zákazníci sami vykryštalizujú. Z našich povšimnutí, mladšia generácia prejavuje väčší záujem, ale tu zdôrazním, že to nie je pravidlom. Z geografického hľadiska sme začali naše pivo ponúkať najmä vrámci nášho mesta a v Dunajskej Strede. Ale pomerne rýchlo sa dostalo i do Bratislavy, kde sa s ním mohla zoznámiť širšia verejnosť a postupne ho začína spoznávať celé Slovensko. 

 

 

 Kto je dodávateľom technológie, aký je objem varne, počet a objem ležiackych tankov, predpokladaný ročný výstav, rozmiestnenie technológie, ... kedy sa uskutočnila prvá várka a kedy sa pivovar „spustil na ostro“?

 

Momentálne figurujeme ako kočovný pivovar. Sme však optimistický a v krátkej budúcnosti určite založíme vlastný minipivovar. Naša prvá várka o objeme 1000 litrov bola navarená koncom júna a teraz je už hotová aj štvrtá. Všetky boli navarené v banskobystrickom pivovare Baran.

 


 Na aké pivné štýly sa zameriate?

 

Hlavne vrchne kvasené pivá typu Ale, IPA, APA ale veľmi nám chutia aj pšeničné pivá. Je pravda, že štýl India Pale Ale je v súčasnosti v móde, napriek tomu je aj jedným z mojich najoblúbenejších štýlov piva. Určite však budeme experimentovať a navaríme rôzne typy pív.

 

 

 Predpokladám, že máte aj svoju "vlajkovú loď", ktoré pivo to je, resp. aké ďalšie pivá budete variť?

 Môžem vedieť meno sládka, resp. osoby, ktoré u vás varia pivo ?

 

Zatiaľ sme navarili dva druhy pív, ALE a red IPU, a v príprave je už tretí druh. Máme dvoch troch favoritov, medzi ktorými sa teraz rozhodujeme. Čo sa týka sládka, ja osobne zastávam jeho funkciu.



 Dôležité pri varení piva sú suroviny (slady, chmeľ, kvasnice), aké a od ktorých dodávateľov ich odoberáte?

 

Používame hlavne nemecké a anglické slady a chmeľ v podstate z celého sveta.

 

 

  Plánujete v budúcnosti predaj svojho piva aj v iných zariadeniach, resp. plánujete pivo plniť do fľiaš?

 

V našej ponuke sú sudy aj fľaše. ALE je dostupný v 0,5 litrovej fľaši a silnejšia IPA v 0,33 litrovej fľaši. Určite plánujeme rozšíriť našu ponuku ako aj miesta, kde naše pivo môžete ochutnať.

 


Plánujete mať aj svoje obrandované poháre, podpivníky,etikety, tričká... či iný propagačný materiál?

 

Áno, určite, časom by sme chceli vlastné poháre a podpivníky ako aj iné reklamné predmety.

 

 

 Aké máte plány do najbližšej budúcnosti?

Navariť čo najviac piva k spokojnosti našich zákazníkov. Momentálne sme v predstavovacej fáze, keď sa s nami pivári ešte len zoznamujú a preto naďalej aktívne pracujeme na šírení našich pív. Ďalej by sme chceli ustáliť dva – tri druhy pív, ktoré majú najväčsiu obľubu a zabezpečiť ich stálu dostupnosť.  A samozrejme približne do dvoch rokov si založiť vlastný pivovar.

 

Čo Vás v poslednom období najviac potešilo z pohľadu pivovarníka?

 

Ak ide o naše pivo, teší nás, že ľuďom chutí a odozvy su pozitívne. Z globalnejšie hľadiska je dobré sledovať, že čoraz viac ľudí prichádza na chuť remeselných pív a že výber takýchto pív narastá. A ako som si všimol, týmto smerom sa uberajú aj veľké medzinárodné pivovary.



Zoznam článkov

Steiger - Prvý Slovenský pivovar, ešte pred objavením Ameriky