Steiger - Najstarší Slovenský pivovar
Burza pod Urpínom – jún 2012

Banskobystrický Bystričan na návšteve v pivovare Vyhne

 

         Snaha po poznaní nášho družobného pivovaru vo Vyhniach, nás "vytiahla" k ďalšej

návšteve  tohto Pivovaru. Na exkurziu sme si vybrali pracovný deň v týždni, aby sme videli

aj celodennú prácu okolo výroby piva. Výlet nám zorganizoval náš člen Peter Salenka, kto-

rého srdcovou záležitosťou je práve tento pivovar. Ako rodák z tohto kraja má z nás najviac

suvenírov s pivnou tématikou z pivovaru Vyhne, ako aj histórie tejto oblasti.

         Na základe poznania kvality miestnej vody založili miestny pivovar mnísi jezuiti

v roku 1473, ktorí nevarili pivo len pre seba ale aj najbližšie okolie. Najstaršia zachovaná

písomná zmienka o pivovare pochádza z roku 1524. Pivovar potom patril pod mesto Banská

Štiavnica a toto mesto časom nemalo záujem do pivovaru investovať. Nakoniec ho predalo

za 12 tisíc zlatých spolumajiteľovi vyhnianskej strojárne a zlievárne Karolovi Kachelmanovi,

ktorého zaviazalo, že pivovar nemôže použiť na iné ciele ako na výrobu piva. V januári 1911

sa z vyhnianskeho pivovaru vyexpedovalo 65 veľkých a 45 malých dební fľaškového piva, ale v lete toho istého roku už štyrikrát toľko. Svetlé 12-stupňové pivo sa volalo Aczér a 

14-stupňové čierne pivo sa volalo Amazón. Kachelmanovci pivovar predali v roku 1928 svojmu najväčšiemu veriteľovi, Slovenskej banke. Vzniká účastinná spoločnosť Slovenský

pivovar a sladovňa Vyhne.

         V roku 1944 predstavoval celkový produkčný objem 63 970 hektolitrov piva. Obdobie po februári 1948 boli znárodnené všetky pivovari Slovenska a boli vytvorené tri národné

podniky. Od 1.júla 1963 až do začiatku 90.rokov minulého storočia existoval pivovar pod

názvom Sredoslovenské pivovary a sódovkáreň, národný podnik, závod Vyhne. Dobudova-

ním nových moderných strojov sa dosiahla produkcia podniku od 280 do 300-tisíc hektolitrov

piva ročne.

          V roku  1993 prebehla privatizácia pivovaru firmou Hell,spol.s r.o. Banská Štiavnica a

v máji roku 1995 pivovar odkúpil Eduard Rada s.r.o., ktorej bol jediným majiteľom do roku 2001, kedy vstúpila do spoločnosti Európska banka pre obnovu a rozvoj. Už odroku 1996 sa zmenil názov nosnej značky piva Vyhniansky ležiak na Steiger aj keď nosnú časť produkcie tvorila regionálna značka Sitňan.

           V júli 2006 došlo v pivovare k zásadnej zmene, kedy bola majoritná časť akcií Ing. Radu a Európskej banky pre obnovu a rozvoj odpredaná anglickej finančnej spoločnosti

Endemit. Dohľad nad technológiou varenia piva zverila moravskej spoločnosti PMS. Následne v apríli 2007 nový majoritný akcionár oficiálne premenoval pivovar na Pivovar

STEIGER a.s., čím pivovar jednoznačne potvrdzuje svoju spolupatričnosť k banskoštiavnic-

kému regiónu. Dokazuje to nie len novým logom pivovaru s dvomi jašteričkami v pečati,

ktoré podľa štiavnickej povesti, priviedli pastiera k prvým zlatým a strieborným rudám.

            Varenie piva je čoraz ťažším biznisom. Novinkou, ktorá najviac oslovila ľudí, sú miešané nápoje z piva – tzv.radlery. "Za nástupom radlerov vidíme hlavne chuť spotrebiteľov po zmenách" povedal Jaroslav Vysloužil, šéf pivovaru Steiger Vyhne, ktorý vlani dosiahol trojpercentný nárast predaja. Vysloužil si myslí, že pri radleroch "ide skôr o sezónnu záležitosť a s dlhodobým postavením piva ako klasického nápoja to neotrasie." Klasický zákazník sa opäť vracia ku kvalite v sklených fľašiach.

              Dnes pivovar zamestnáva 170 ľudí a v lete predpokladá zvýšiť počet zamestnancov

na 200 osôb. Na slovenskom trhu sa Steiger pevne usadil na tretej priečke, keď pred ním sú

len veľkovýrobcovia – skupina Heineken Slovensko,a.s. a Pivovary Topvar,a.s.

              S touto myšlienkou je stotožnená aj naša malá skupinka z banskobystrického

klubu Bystričan, ktorá sa vo Vyhniach cítila veľmi dobre. V horúcich dňoch najlepšie osvie-

ži pivo. Pivári to už poznajú – nech si dávajú čokoľvek, stále majú v ústach sucho a lepkavo.

Až poriadny dúšok horkého pivného moku im prinesie úľavu. Pokiaľ si dajú kvalitné pivo

plzenského typu , napríklad STEIGER, ešte dlho im ostane v ústach príjemná horkastá chuť

chmeľu. Nie vždy však je nápoj s obsahom alkoholu priateľom dovolenkárov, ktorí sa vype-

kajú, či dlhšie potulujú na slnku. Vtedy treba piť aj pivo s mierou a hlavne s rozumom.  Manažér marketingu pivovaru STEIGER odporúča v lete cez deň piť svetlú desiatku Steiger.

Má prijateľný obsah alkoholu, ktorý sa rýchlo odbúra a uhasí smäd lepšie ako dvanástka.

Tá je vhodná skôr na večerné posedenie, keď už slnko zapadá a pivové uvoľnenie zakončí

spánok. Svojou desiatkou na "Slávnostiach piva" v Českých Budějoviciach na prestížnej

súťaži "Pivo Českej republiky" 10-stupňový svetlý ležiak STEIGER (Classic) získal strie-

bornú medailu, pritom bol ocenený v tejto kategórii ako jediné slovenské pivo.

              Naša malá skupinka na návšteve pivovaru Steiger Vyhne sa mala možnosť s touto

teóriou i prakticky zoznámiť a môžem povedať, že v prezentačnej miestnosti nám veľmi

chutilo. Desiatka STEIGER je neoceniteľná aj pre svoje vynikajúce vlastnosti pri trávení.

Dobre padne po sýtom obede, pretože obsahuje oxid uhličitý-CO2, ktorý podporuje trávenie,

je skvelý na zažívanie, pomáha pri pocite plnosti po jedle, ťažkého žalúdka a pod. Teda pri

prejavoch, ktoré často sprevádzajú nevhodné spôsoby stravovania, ale môžu sa rovnako vy-

skytnúť aj pri niektorých ťažkostiach so zažívacími orgánmi. Pri pravidelnom pití malého

množstva piva sa znižuje aj podiel tzv. zlého cholesterolu. Preto ak už jete mastné, určite ho

zapite pivom! Ďalšími zdravotnými dôvodmi, prečo piť pivo Steiger je, že chráni pred infar-

ktom, lebo potlačuje usadzovanie tuku v cievach. Znižuje aj riziko mŕtvice tým, že bráni

zrážaniu krvných teliesok. Posilňuje kosti, chráni pred osteoporózou, pomáha pri strese a

čistí obličky. Po samotnom pive sa netučnie. Polliter desiatky Steigra má iba 190 kilokalórií

(kcal), čo je menej ako jablkový džús(240 kcal), či červené víno (370 kcal). Prečo teda majú

pivári "pneumatiku" okolo pása? Lebo zložky piva – chmeľ, alkohol a oxid uhličitý, podpo-

rujú chuť do jedla a práve z jedla sa priberá. Preto nám po veľmi dobrej exkurzii spojenej

s ochutnávkou piva tak veľmi chutil utorňajší obed.

 

Ing.Miloš Kováč

klub Bystričan



Zoznam článkov

Steiger - Prvý Slovenský pivovar, ešte pred objavením Ameriky