Steiger - Najstarší Slovenský pivovar
Kedy a prečo ste začali uvažovať, resp

 Kedy a prečo ste začali uvažovať, resp. realizovať myšlienku postavenia pivovaru?

 

Pivovar Sálus vznikol v apríli 2016 ako prirodzené pokračovanie mojich domovaričských aktivít. Uvariť si ale pivo doma je jedna vec a hoci technologicky sa veľmi nelíši od varenia v malom pivovare, potrebná finančná i časová investícia tu už nie je zanedbateľná. Rozhodol som sa preto na začiatok využiť pomocnú ruku a minimalizovať tak začiatočnícke chyby. Cennými radami a konzultáciami na rozbeh mi tak pomohli pán Ernest Šimon, ktorý v súčasnosti pôsobí aj ako sládek patrónskeho a dunajského pivovaru a Maroš Hajduk zakladateľ Padre Craft Brewery, ktorému okrem iného vďačím aj za to, že som pivo niekedy okolo roku 2010 vôbec začal variť.

 

To, že existuje  aj iné pivo, ako to naše bežne dostupné v obchode  som vedel už vtedy, nakoľko som mal čo to nacestované, ale že sa dá pivo jednoducho variť aj doma v hrnci som sa dozvedel až od Maroša. A keďže mám rád domáce výrobky a navyše ešte keď sú aj zdravé, rozhodol som sa takéto pivo vyskúšať navariť. Nedopadlo to najhoršie a tak som začal zbierať prvé skúsenosti najprv pri varení z koncentrátov, po čase som prešiel k vareniu zo základných surovín a potenciál, ktorý som videl od začiatku v tejto záľube ma priviedol až ku kočovnému pivovaru.     

 

 

Kde sídli Váš pivovar, od kedy je v prevádzke?

 

Sídlo je v Tatranskej Lomnici, ale ako kočovný pivovar chodím pivo variť inde. Pivovar je v prevádzke od apríla 2016.

 

 

Akú klientelu mienite osloviť?

Všetkých, ktorí majú radi dobré pivo a uprednostňujú kvalitné produkty. Na začiatku som sa rozhodol pre konzervatívnu cestu a osloviť ľudí klasickým spodne kvaseným pivom plzenského typu, avšak vo svojej nepasterizovanej a nefiltrovanej podobe. Tento štýl je v našich končinách najrozšírenejší a dnes môžem konštatovať, že toto rozhodnutie bolo v mojom prípade správne. Nepasterizovaný a nefiltrovaný ležiak ponúka chuťový charakter, ktorý z priemyselne vyrábaného piva dostanete len veľmi ťažko, už len preto, že pivo je živé. A hoci ľudia radi na začiatok ochutnajú aj iné, netradičné štýly, konečné slovo na záver dňa má často práve klasika. Bohužiaľ ale ešte stále platí, že cena je rozhodujúci faktor a aj vzhľadom na vyššie náklady, ktoré remeselné a obzvlášť ešte kočovné varenie prináša je takéto pivo pre mnohých nedostupným artiklom.       

 

 

 

 Kto je dodávateľom technológie, aký je objem varne, počet a objem ležiackych tankov, predpokladaný ročný výstav, rozmiestnenie technológie, ... kedy sa uskutočnila prvá várka a kedy sa pivovar „spustil na ostro“?

Mám veľmi dobrú spoluprácu s prešovským remeselným pivovarom Mariannus. Je samozrejmosťou, že kočovník sa musí prispôsobiť výrobnému plánu daného pivovaru a byť flexibilný a tak je to aj v mojom prípade. Preto je ťažko hovoriť o nejakých plánovaných objemoch. Jedna moja várka je zatiaľ 500l a záleží od úspešnosti predaja a voľnej kapacity kedy sa môže variť ďalšia.    


 Na aké pivné štýly sa zameriate?

 

Momentálne mám v portfóliu tri rôzne pivá zastupujúce dva štýly – spodne kvasené pivo plzenského typu a pšeničné pivo. Všetky pivá sú živé, nepasterizované a nefiltrované. Rád by som ale do budúcna rozšíril ponuku v rámci možností aj o ďalšie štýly.

 

 

 Predpokladám, že máte aj svoju "vlajkovú loď", ktoré pivo to je, resp. aké ďalšie pivá budete variť?

 Môžem vedieť meno sládka, resp. osoby, ktoré u vás varia pivo ?

Neviem či sa dá vzhľadom na zatiaľ obmedzené portfólio hovoriť o vlajkovej lodi, ale ako som už spomínal vyššie začať variť klasický ležiak bolo určite dobrá voľba.



 Dôležité pri varení piva sú suroviny (slady, chmeľ, kvasnice), aké a od ktorých dodávateľov ich odoberáte?

Suroviny si zabezpečujem sám od dodávateľov a producentov zo Slovenska a Čiech. Tam kde to je možné sa snažím pivo zbytočne nepredražovať dovezením niečoho, čo sa dá zaobstarať aj lokálne. Týka sa to najmä sladu. Ten ktorý teraz používam pochádza z trnavskej sladovne Sessler. Ich ponuka, ale neobsahuje niektoré „špecialistky“ takže na niektoré špeciálne piva, ktoré by som rád neskôr varil budem musieť využiť aj ponuku zo zahraničia. Čo sa týka chmeľu, tak či už sú to české, americké alebo nemecké odrody dajú sa vždy zaobstarať od niektorého slovenského alebo českého distribútora. Myslím, že ponuka je tu bohatá a dá sa z čoho vyberať.

Na kvasenie používam osvedčené sušené kvasnice od firmy Fermentis.   

 

  Plánujete v budúcnosti predaj svojho piva aj v iných zariadeniach, resp. plánujete pivo plniť do fľiaš?

Pivo viem nafľašovať do PET fľiaš a aj do skla. Mám ho v ponuke v niektorých zariadeniach v Tatranskej Lomnici a okolí, ale len v 0,33l fľašiach. S KEG sudmi je to trocha problematické. Vzhľadom na marketingové praktiky veľkých pivovarov je veľmi ťažké až nemožné dostať takéto pivo niekde na výčap ak sa podnik zrovna nešpecializuje na remeselné pivá. Navyše živé pivo potrebuje určitú starostlivosť, ktorú zatiaľ len málo podnikov vie zabezpečiť.

 


Plánujete mať aj svoje obrandované poháre, podpivníky,etikety, tričká... či iný propagačný materiál?

Momentálne mám etikety a aj 3 druhy pohárov s logom. V rámci možností budem ale postupne ponuku propagačného materiálu rozširovať. Napríklad najbližšie ma čaká výroba a tlač podpivníkov. .

 

 

 Aké máte plány do najbližšej budúcnosti?

Taký najbližší plán je otvorenie pub-u s remeselným pivom v Tatranskej Lomnici. Následne by som rád začal rozširovať svoje portfólio pivných štýlov.

 

Čo Vás v poslednom období najviac potešilo z pohľadu pivovarníka?

Počas leta som pochodil pár pivných akcií kde bol cítiť narastajúci záujem o remeselné pivo. Takže vplyv osvety, v rámci rozrastajúceho sa trhu s týmto pivovom, vnímam veľmi pozitívne obzvlášť keď vidím, že moje pivo chutí a ľudia sa k nemu vracajú



Zoznam článkov

Steiger - Prvý Slovenský pivovar, ešte pred objavením Ameriky