Steiger - Najstarší Slovenský pivovar
Pivné hobby 2/ 2012

PIVOVAR HUNCÚT

P ivovar Huncút založili dvaja učitelia s pestrou pivovarskou minulosťou Mgr. Tomáš Pivarči a Mgr. Stanislav Šipkovský. Obidvaja začínali ako domáci variči piva. Tomáš v domácich podmienkach varil pivo približne 6-7 rokov. V poslednej dobe sa mu však začalo stávať, že navarené pivo ani neochutnal, pretože si ho pýtalo viacero ľudí. Nastal problém s množstvom uvareného piva. Druhou podporujúcou udalosťou, ktorá mu povedala, že by bolo možné otvoriť vlastný pivovar bolo pekné umiestnenie a ohodnotenie jeho piva v domovaričkej súťaži „Biela Vrana 2016“. Stanislav s homebrewingom začal pred vyše desiatimi rokmi. Keďže sa písal rok 2006, bola to rarita vôbec na Slovensku vyrábať v domácich podmienkach pivo. Toto hobby si zamiloval a jeho snom bolo si založiť malý remeselný pivovar. Profesionálna kariéra ho však „zaviala“ iným - kantorským smerom a tak varenie piva prešlo na dlhý čas do úzadia. Opätovne sa vrátil k homebrewingu v 2015 roku, keď hľadal nové informácie o homebrewingu a tu stretol Tomáša. Ešte dnes si pamätá ako mu Tomáš načapoval svoju IPU, po chuti ktorej ho už brewing „lámať“ nemusel... Keď padla myšlienka spolu založiť pivovar dlho už nerozmýšľali a teraz už ťahajú za jeden povraz vo vlastnom pivovare.

P ivovar Huncút sídli v obci Tomášovce pri Lučenci. Majitelia si zaobstarali nemeckú technológiu spoločnosti SPEIDEL, ktorú kúpili od pivovaru Trogár z Nitry. Technológia obsahuje 230l varnú nádobu, dva 240l fermentačné tanky, dva 240l CKT tanky a chladiace zariadenie. Predpokladaný ročný výstav je približne 300 hl.

Prvá nimi uvarená várka bola ešte v Nitre, kde si technológiu vyskúšali. Od privezenia technológie do Tomášoviec varia pivo pravidelne podľa nastaveného plánu na varenie trikrát do týždňa a samozrejme podľa potreby a vopred dohodnutých zákaziek. Plánujú variť trikrát do týždňa. Stále sa však zoznamujú s technológiou, vymýšľajú nové recepty, ktoré skúšajú a podľa potreby následne ich upravujú.

Ich krédom je robiť pivo pre ľudí. Chcú prispieť k rôznorodosti a vzdelávaniu ľudí v pivnej oblasti na Slovensku. Majú jasnú koncepciu venovať sa výhradne vrchne kvaseným pivám. Pivo chápu ako sezónny nápoj a podľa toho realizujú a vymýšľajú aj recepty. Ich farebné pivné spektrum je dosť extrémne. Od svetlých pív v štýle IPA/APA, ktoré oceňuje Tomáš až k ťažším pivám typu Stout ku ktorým inklinuje Stanislav. Spektrum dopĺňajú ležiaky a nNebránia sa však vyskúšať aj iné pivné štýly prípadne experimentovať s ovocím, bylinkami, alebo rôznymi koreninami. Oficiálnym sládkom, ktorý garantuje varenie piva je Tomáš, ale každý recept je tvorený so Stanislavom. Spoločne diskutujú o jednotlivých množstvách sladu, chmeľu, o charaktere piva, o konečnom výsledku a pod. Základný slad nakupujú zo Sladovne Sessler v Trnave a špeciálne slady od Kalteneckru z Rožňavy, ktorý používa Wayermanna. Chmeľ objednávajú z  Čiech - Hopproducts a od Nexthop zo Slovenska. Kvasnice nakupujú zatiaľ len z Čiech.

Pri varení sa snažia kopírovať sezónnosť. V prevažnej miere varia americké a britské IPY, v zime varili aj STOUT, Čokoládový porter a v máji majú v pláne navariť pšeničné pivocu a, alebo White IPU. Pivá nazývajú zatiaľ podľa aromatického chmeľu, ktorý použijú pri vareníe. Napr. Citra, Motueka, C4 (Columbus, Chinok, Citra, Cascade) alebo ESAME (Equinox, Summit, Amarilo, Motueka a El Doradou) alebo El Dorado. Pivo predávajú len v iných prevádzkach, pretože vlastné zariadenie (piváreň, reštauráciu a pod.) nemajú a v súčasnom stave ani neplánujú otvoriť. Pivo sa momentálne čapuje v troch podnikoch a to: v Banskej Bystrici Brewhouse Leroyv Sásovej , a Cult Clube a v podniku Kocúr v Martine.

Do budúcna plánujú na objednávku vyrábať aj fľaškové balenia a zabezpečiť prevádzky vlastnými pohármi, ktoré prislúchajú príslušným štýlom piva. Ďalšie propagačné a zberateľské materiály prídu časom.

(Slavomr Rusiňák, klub Bystričan)



Zoznam článkov

Steiger - Prvý Slovenský pivovar, ešte pred objavením Ameriky