Steiger - Najstarší Slovenský pivovar
Burza pod Urpínom – jún 2012

Moja cesta po pivovaroch stredných a západných Čiech

 

       Počas Vianočných sviatkov sme spolu s manželkou absolvovali cestu k mojej sestre, ktorá býva v Beroune. Nedalo mi to, v tomto kraji dobrého piva a pekných žien, aby som sa nepozrel do troch pivovarov. Jeden bol priamo v Beroune – Minipivovar Berounský Medveď, ďalším pivovarom bol Minipivovar Groll v Plzni a posledným bol Minipivovar U Bezoužkú v Prúhoniciach.

 

      Prvý večer som pozval celú rodinu do malého Berounského pivovaru Berounský Medvěd, kde sa nás ujala pani majiteľka tohto pivovaru. Pred výbornou večerou nám poukazovala priestory svojho pivovaru, ktorý prosperuje od roku 1998. História varenia piva v Beroune je z obdobia založenia mesta. Na konci 15. storočia pracovalo v Beroune osem sladovní a tri mestské pivovary.

    

      Tradíciu pivovarníctva tu oživil v roku 1998 minipivovar – Rodinný pivovar Berounský medvěd, ktorý po veľkých úpravách priestorov v auguste 1999 otvoril p. Václav Mayer s maželkou. Tento minipivovar varí pivá Berounský Medvěd 11- stupňový svetlý, Berounský Medvěd 13- stupňový tmavý, Berounský Medvěd 14- stupňový polotmavý a Berounský Grizzly 18- stupňový tmavý.

           

      Na druhý deň sme kompletne celá rodina išli do blízkej Plzne, so zvedavosťou navštíviť Minipivovar Groll, kde som si bol hlavne pre suveníry. Ja som im zaniesol suveníry pivovaru Urpiner a oni mi dali ich vlastné suveníry.   Minipivovar Groll sa nachádza len niekoľko stoviek metrov od Plzenského Prazdroja. Vlastníkom tejto stavby a investorom bola firma Aareal-nehnuteľnosti plzenskej podnikateľky Blanky Houserovej. Výroba piva sa rozbehla koncom roku 2007. V pivovare sa nachádza reštaurácia s celkovou kapacitou cca 180 zákazníkov.

 

      Tunajšie pivo dostalo názov LOTR a išlo o polotmavý štrnásťstupňový nepasterizovaný ležiak. Pivo sa skladuje vo vysmolených, dubových sudoch a preto má jedinečnú chuť. Koncom roku 2009 začala výroba čierneho piva štrnásťstupňového KAPR – pomenovaného podľa sládka pivovaru Miroslava Kapra. Vianočný špeciál Kapr sa teší mimoriadnej obľube – má obsah alkoholu 6-stupňov a pripravoval sa zo štyroch druhov sladu.

     

      Cestou z Prahy sme sa v Prúhoniciach zastavili v Minipivovare u Bezouškú.

      Prvá várka v tomto pivovare bola v marci 1994. Budova tohto pivovaru stojí na Prúhonickom námestí. Vznikla rekonštrukciou pôvodnej reštaurácie, ktorá ako jediná mala výsadné právo na varenie piva. Pivovar má kapacitu 1000 hl ročne, využil blízkosť Prahy a neďalekej diaľnice Praha – Brno. Preto má veľa štamgastov.

  

      História tohto pivovaru siaha do roku 1657, kedy sa už v jeho budove čapovalo pivo.

      Typickú chuť piva minipivovaru u Bezouškú dáva žatecký chmel,tzv.skorý čo je jedna z veľmi   kvalitných chmelových odrôd. Nepoužívajú sa tu vo výrobe chmeľové šišky, ale chmeľový granulát.

     

     V minipivovare sa čapuje Bezouškovská desiatka svetlá, Pšeničné svetlé trinástka, a Sládková polotmavá trinástka.  Pivovar stavil na nižších stupňoch piva, čím získal svoju klientelu.

 

                                                                                                             Miloš Kováč

                                                                                                          Klub Bystričan Banská Bystrica



Zoznam článkov

Steiger - Prvý Slovenský pivovar, ešte pred objavením Ameriky