Steiger - Najstarší Slovenský pivovar

Pivovar VČELCO – Smolenice

 

Kedy a prečo ste začali uvažovať, resp. realizovať myšlienku postavenia pivovaru?

 

Takým úplne prvým zárodkom nápadu bolo, keď sme pred viac ako 10 rokmi v Kalifornii náhodou objavili u miestneho medovinára remeselné medové pivo. Prvýkrát sme vtedy pocítili, že pivo nemusí chutiť ako sme ho poznali dovtedy, ale že môže ponúknuť oveľa viac. Dovtedajšiu predstavu piva nahradili nové, oveľa zaujímavejšie chute, ktoré odvtedy stále objavujeme ďalšími cestami za remeselnými nápojmi. Po ťažkom letnom dni strávenom prácou okolo úľov aj pravovernému včelárovi padne vychladené pivo lepšie ako tá najlepšia medovina sveta. Sme medovinári telom aj dušou, chápeme však, že medovina je predsa len nápoj vhodný skôr pre výnimočné príležitosti ako na uhasenie smädu po pracovnom dni.

Kde sídli Váš pivovar, od kedy je v prevádzke?

 

Náš pivovar sa nachádza v Smoleniciach, je súčasťou nášho medovinárstva priamo pod Smolenickým zámkom, na samom začiatku malokarpatskej vínnej cesty. Pivo varíme vo vlastných priestoroch od minulého roka, predtým sme kočovali.

 

Akú klientelu mienite osloviť?

 

Chceli by sme ním osloviť zákazníkov so záujmom o lokálne potraviny,  ktorí hľadajú nové, autentické chute.

Kto je dodávateľom technológie, aký je objem varne, počet a objem ležiackych tankov, predpokladaný ročný výstav, rozmiestnenie technológie, ... kedy sa uskutočnila prvá várka a kedy sa pivovar „spustil na ostro“?

 

Keďže pivovar je súčasťou nášho medovinárstva, technologicky využívame aj niektoré už jestvujúce časti, je to teda trochu komplikovanejšie. Varňu však máme z Čiech, umožňuje dekokčné aj infúzne varenie, z firmy J.Hradecký s.r.o Pacov. Pivovar sme rozbiehali v lete minulého roku, a ročne predpokladáme vyrobiť 120hl piva. Na aké pivné štýly sa zameriate?  Ťažko to presne kategorizovať, ide nám hlavne o autentické pivo - také lokálne pivo s našim terroirom, odrážajúce naše prostredie, konkrétne miesto v priestore a čase. Dá sa povedať, že sa chceme sa pohybovať niekde na pomedzí farmárskeho piva, saisonov, príp. braggotov. Predpokladám, že máte aj svoju "vlajkovú loď", ktoré pivo to je, resp. aké ďalšie pivá budete variť?

 

Môžem vedieť meno sládka, resp. osoby, ktoré u vás varia pivo ?

 

Pomyselnou vlajkovou loďou a vlastne jediným našim celoročným pivom je  MEDOBEER 13°, čo je naše medové pivo dokvášané vo fľaši. Rodilo sa tak trocha "proti prúdu". Najprv sme ho robili klasicky až učebnicovo - v tlakových nádobách, používali sme úpravňu vody, plnili sme tlakovou plničkou atď. Postupne sme s prekvapením zistili, že nám lepšie chutí z našej neupravenej vody.  Po návštevách viacerých belgických, talianskych a amerických pivovarov sme zase vyskúšali sekundárne dokvášanie vo fľašiach. Výroba síce teraz trvá podstatne dlhšie, ale takto nám chutí viac. Je však ďalej čo zlepšovať, s pokorou sa učíme, vylepšujeme. Stálu ponuku neplánujeme teraz rozširovať, ale určite si sporadicky navaríme nejaké sezónne špeciály. Naším sládkom je kolega Radoslav Opalek, ktorý okrem samotnej výroby medoviny varí aj naše pivo.

 

Dôležité pri varení piva sú suroviny (slady, chmeľ, kvasnice), aké a od ktorých dodávateľov ich odoberáte?

Áno, suroviny pochopiteľne považujeme za veľmi dôležité. Tým viac, že sme ovplyvnení vinárskou a medovinárskou tradíciou a je našou snahou robiť najmä lokálne – miestne pivo. Používame vodu priamo z úpätia Malých Karpát, ktorú neupravujeme. Slady sú lokálne, z trnavského regiónu. Med používame opäť lokálny z našich včelníc. Keďže ponuka  slovenského chmeľu je obmedzená, používame aj zahraničné, najmä americké chmele, a zatiaľ i kvasinky.

 

Plánujete v budúcnosti predaj svojho piva aj v iných zariadeniach, resp. plánujete pivo plniť do fľiaš?

 

Práve naopak, pivo plníme takmer výhradne do fliaš a chceme ho predávať najmä u nás, lokálne. Všetko pivo ktoré robíme je sekundárne dokvášané vo fľašiach, resp. kegoch.

Plánujete mať aj svoje obrandované poháre, podpivníky,etikety, tričká... či iný propagačný materiál?

V tomto smere vzhľadom k nášmu zameraniu a veľkosti ešte neplánujeme širšie aktivity.

Aké máte plány do najbližšej budúcnosti?

 

Chceme ďalej experimentovať v  menej prebádanej oblasti farmárskeho piva. Tam kde sa pomyselne spája pivo s terroirom, s pôdou, farmou, kde sa rodia suroviny na výrobu piva. V našom prípade najmä našou včelárskou farmou na úpätí Malých Karpát s vlastným medom či ovocím. Nechceme sa však snažiť napodobniť tradíciu farmárskych pivovarov z oblasti Belgicka alebo Francúzska a pod. Skôr s rešpektom k nej skúšať súčasné poňatie farmárskeho piva v našich podmienkach; vyrábať lokálne - autentické pivo, ktoré bude odrazom tohto miesta, našich ľudí, tejto doby a miestnych surovín, ktoré bude neopakovateľné nikde inde. Neplánujeme, čo presne by sme v pive chceli dosiahnuť. Skôr sa necháme viesť našimi surovinami, touto lokalitou, tým čo nám poskytne a uvidíme kam nás povedie. Podľa nás  takto nejako aj v minulosti vznikali dnes najzaujímavejšie pivá.

 

Čo Vás v poslednom období najviac potešilo z pohľadu pivovarníka?

Veľmi nás teší postupne sa rozširujúca ponuka remeselného piva na Slovensku, ktoré často v ničom nezaostáva za zahraničnými craftovými veľmocami. Veríme, že tento trend bude ďalej pokračovať.

 

Na otázky odpovedal majiteľ pivovaru, p. Pavol Kudláč



Zoznam článkov

Steiger - Prvý Slovenský pivovar, ešte pred objavením Ameriky