Steiger - Najstarší Slovenský pivovar
Burza pod Urpínom – jún 2012

Moja najobľúbenejšia pivoreštaurácia v Banskej Bystrici

 

          Na sídlisku Fončorda na Mládežníckej ulici v bývalej pivárni Mladosť vznikla prednedávnom nová Slovenská krčma Mladosť. Čapuje sa v nej na jednom mieste najviac druhov piva v Banskej Bystrici. Slovenská krčma sa stala okamžite miestom stretnutia pivných štamgastov zo sídliska Fončorda, ktorí chýr o tejto krčme rozširujú po celom meste. Novootvorená terasa (k 8.máju 2012) zvýšila ešte kapacitu tohto pubu o 120 miest. Celková kapacita Slovenskej krčmy Mladosť je teda 206 miest, o ktorej naplnenosti sa noví majitelia nemusia obávať.

          Majiteľka p.Eva Švecová ukázala, že vie, ako sa má správne vytvoriť nový podnik so všetkým, čo k dobrému pivu patrí. Nové sociálne zariadenia sú reklamou, ako by táto nevyhnutná časť krčmy mala vyzerať.

          V Slovenskej krčme Mladosť sa čapuje pivo zo siedmych pivovarov z Čiech, Moravy a Slovenska. Napríklad taká Holba sa v celej Banskej Bystrici nenachádza. A pritom je to pivo pre fajnšmekrov. Majú ju tu v dvoch druhoch, čapovanú Holbu Šerák 11-stupňová svetlá a 11-stupňová polotmavá za veľmi prijateľné ceny. Zo slovenských pív spomeniem vysokohodnotený domáci Urpiner čapovaný 12-stupňový svetlý, čapovaný nealkoholický Urpiner a taktiež pre mladých novinky v podobe Radlerov cherry a citrón. Urpinera majú aj

vo fľašiach 10-stupňový ležiak. Vo fľašiach ponúkajú aj Budvar 12-stupňový a 16-stupňový a taktiež nealko Budvar. Z nealkoholických fľaškových pív Krčma ponúka Zubr-nealko a stredné Slovensko zastupuje Steiger 10-stupňový svetlý a nealko tmavý.

          Už som prešiel veľa pubov a reštaurácií, no tu ma upútal ten správny výber, čo chce daná prevádzka čapovať. Pivo sa "točí" do pohárov danej značky, správnou technológiou čapovania – na jeden krát a s krásnym úsmevom čašníčky. Čapuje sa Vyhniansky Steiger 12-stupňový svetlý a 11-stupňový tmavý, Steiger Radlery citrus, zázvor, limetka a malina. Južné Čechy tu zastupuje Budvar 10-stupňový svetlý. Ponuku uzatvára Pivovar Litovel, ktorého

vlastníkom je spoločnosť Pivovar Litovel a.s. a jeho ročná výroba je 226 tisíc hektolitrov piva. V Slovenskej krčme Mladosť ho majú v týchto druhoch:

- Litovel 10-stupňový svetlý

- Litovel Meastro – pivo s lavínovým efektom s obsahom alkoholu 4,1 %.

          V Litovli sa ako v jednom z mála českých pivovarov varí pivo klasickou cestou – k výrobe sú používané iba prvotriedne suroviny, kontrolujú sa výrobné operácie od začiatku až do konca, no najpodstatnejšie je, že sa dodržujú klasické výrobné postupy – bez používania napr. zrieďovacej technológie , či umelého dosycovania piva pomocou CO2. Veľké nadnárodné pivovary používajú nové technológie k vareniu piva – navarí sa várka na viacej

stupňov a potom sa pivá zrieďujú na 10-tku alebo 12-stku. Preto sa produkcia Pivovaru Litovel každoročne umiestňuje na popredných miestach pivných súťaží nielen v Čechách. Len v roku 2011 získal Litovel 2 strieborné České pivné pečate z Táborskej súťaži v kvalite piva.

          Týmto širokým záberom pív pozýva Slovenská krčma Mladosť do svojich priestorov ľudí z celej Banskej Bystrice. Po jej návšteve sa každému do úst tlačí pivovarnícky pozdrav "Daj Boh šťastia".

 

 

Ing.Miloš Kováč

Bystričan-klub zberateľov pivovarníckych suvenírov v Banskej Bystrici

 

 



Zoznam článkov

Steiger - Prvý Slovenský pivovar, ešte pred objavením Ameriky