Steiger - Najstarší Slovenský pivovar
Burza pod Urpínom – jún 2012

Je to ešte pivo.... alebo zázrak ?

 

          Najsilnejším slovenským pivom je vyhlásený Brokát 27 Old Beer. Má najvyšší obsah alkoholu 10,5% objemových. Vyrába ho rožňavský pivovar Kaltenecker. Jeho ďalším naj

je spôsob výroby. Toto špeciálne pivo sa vyrába podľa historických technologických postu-

pov zo 17. storočia pomalým kvasením a extra dlhým dokvasovaním v dĺžke až 6 mesiacov,

z toho posledných 60 dní leží toto unikátne pivo v dubových sudoch. Pivný špeciál Brokát

27 Old Beer sa vyrába v limitovanej sérii a okrem Slovenska sa objaví hlavne v Českej re-

publike, Rakúsku a Maďarsku. Podľa histórie sa takéto extra silné "staré pivo" sa pilo hlav-

ne počas zimných mesiacov ako veľmi výživná potravina s preukázateľne pozitívnymi až

liečivými účinkami a nie ako nápoj na uhasenie smädu.

          Vývoj piva Brokát 27 Old Beer bol zameraný aj na dochutenie piva typické pre obdo-

bie spred niekoľkými stovkami rokov. Takže do piva Brokát 27 Old Beer sa pridáva korian-

der, borievka a mladé smrekové výhonky s ihličím. Toto pivo je nepasterizované a nefiltro-

vané, je plnené do 1 litrových historických fliaš s patentovým uzáverom, ktoré je spolu s

degustačným pohárom balené do darčekovej exkluzívnej drevenej kazety a cenou 27 Euro.

          Obsahuje viac alkoholu ako vodka, čo to je ? Najsilnejšie pivo vyrábajú v bavorskej

obci Obersbach. Jedna várka sa robí pol roka a jeho tretinka vyjde na 200 Eur. Pivo sa volá

Schorschbock 57, pričom číslo vystihuje to, čím je obsah fľaše unikátny – obsah alkoholu

je až 57,5 percenta.Pije sa z pohárikov na tvrdý alkohol, no človek spozná, že je to pivo, le-

bo si zachováva chuť sladu a chmeľu, a obsahuje aj oxid uhličitý.

          Majiteľom a sladovníkom v jednej osobe je Georg Tscheuschner, ktorý začal variť sil-

nejšie pivá, aby lepšie prenikol na trh tým, že ponúkne niečo iné ako konkurencia. Výzva pri-

šla z Berlína - 27,6 percenta alkoholu a zo Škótska – 32 percentami alkoholu. Naháňačka

čísiel pokračovala - Škóti nakoniec predstavili pivo s 55 percentami a Tscheuschner reagoval

57 percentami. Na výrobu jedného litra rekordného piva treba 30-50 litrov veľmi silného

piva so 16-timi percentami alkoholu. Začína sa s 300 až 350 litrami a na konci zostane neja-

kých 10-15 litrov. Z tohto dôvodu je na svete iba približne 60 fľašiek piva značky Schor-

schbock 57. To je výzva pre našich zberateľov ?

 

 

Ing.Miloš Kováč

Bystričan-klub zberateľov pivovarníckych suvenírov



Zoznam článkov

Steiger - Prvý Slovenský pivovar, ešte pred objavením Ameriky