Steiger - Najstarší Slovenský pivovar
Pivné hobby 2/ 2012

DONOVALSKÝ PIVOVAR - POCTIVÉ PIVO OD POČIATKU

Donovalský pivovar 02Do kategórie pivovarov, ktoré lákajú v turistických lokalitách, pribudol ďalší - Donovalský pivovar. Je už druhým remeselným podnikom, ktorý otvoril svoje brány v tomto roku. Donovalský pivovar sa zrodil v krásnych, no drsných horách stredného Slovenska. Nachádza sa v lyžiarskom stredisku Donovaly priamo na centrálnom parkovisku v strede obce. Donovaly ponúkajú všetko to, čo má mať moderné horské stredisko – unikátny pivovar, ktorý prináša milovníkom hôr osobitú skupinu výnimočných pív, jedinečnú kuchyňu s unikátnym grilom Josper, čerstvé pekárenské výrobky z vlastnej pekárne, útulnú kaviareň a rozšírenie kultúrneho života. Interiér bol navrhnutý moderným štýlom, robustné drevené stoly a stoličky, krásne priestory s obrazmi a v rohu  medená varňa. Nad barom sa vypína niekoľko stoviek prázdnych zelených fliaš, ktoré vytvárajú siluetu okolitých kopcov – Prašivá, Veľká a Malá Chochuľa. Prvé zmienky o pivovare sa objavili v apríli minulého roka keď bratislavská spoločnosť Donovalský pivovar, a. s., začala s jeho výstavbou. Štatutárom spoločnosti je Ing. Mário Partl. Inšpiráciou pre spoločnosť na postavenie pivovaru, keď dnešný svet sa globalizuje, pod zámienkou efektívnej výroby skĺzava k univerzálnosti a veľkí výrobcovia produkujú záplavu málo výrazných pív, im bola myšlienka už od počiatku variť kvalitné a jedinečné – jednoducho poctivé pivo. Donovalský pivovar bol otvorený v piatok 19. februára. Technológiu pivovaru naprojektoval a dodávku zaistil pivovarský odborník a sládok Ing. Josef Krýsl z firmy Joe's Garage Brewery. Pán Krýsl sa v pivovarníckej oblasti pohybuje už viac ako 30 rokov a dnes je popredným českým odborníkom na dodávku technológií a výrobné postupy varenia piva. Technológia pivovaru pozostáva z varne, kde celý proces varenia piva začína a má objem 500 l. Na kvasenie mladiny sa využívajú 3 otvorené spilky o objeme 1000 l alebo CK tanky – 3 x 1000 l a 3 x 500 l. Pivo dozrieva v 8 x 1000 l ležiackych tankoch. Maximálna ročná produkcia je do 1500 hl piva.

Donovalský pivovar 03Od začiatku pivovar ponúka šesť druhov piva. Okrem klasického ležiaku Ujec 12 % aj napríklad pšeničné pivo Klajmber 11 %, tmavý špeciál Hajlander 14% či pivo štýlu IPA Winter IPA 15% alebo Ale Donovaly Summer Ale 10% a Hex Ale 13%. Ponuku dopĺňa nealkoholické pivo značky Lobkowicz. Na leto a iné udalosti chcú variť špeciály Višňa 11 % (tmavé ochutené pivo), Donovaly Black Ale 17% (veľmi tmavé pivo) a Bajker 3% (Superľahké svieže pivo). Za každou značkou piva sa skrýva zaujímavá osobnosť alebo príbeh. Napríklad inšpiráciou pre pivo Višňa 11 je  legenda slovenského ľadového hokeja – Ľubomír Višňovský a číslo, ktoré nosil na drese ako hráč v New York Islanders alebo pivo Ujec je vyrobené na pamiatku horolezca Petra Šperku, ktorý sa v roku 2013 stal obeťou útoku na horolezecký tábor v Pakistane. O kvalitu piva sa starajú sládkovia Peter Boďo a Branislav Urgela.  Pivo varia len z najkvalitnejších surovín. Slady rôznych typov nakupujú v moravskej spoločnosti Raven Trading, chmeľ od spoločnosti Svoboda-Fraňková a dodávateľom pivovarských kvasníc je Výskumný ústav pivovarský a sladařský. Pivo sa čapuje nefiltrované a nepasterizované, aby sa v ňom zachovali všetky pôvodné výživné látky. Je hutnejšie a pôsobí veľmi blahodarne na ľudský organizmus. Pivovar ponúka pivo iba vo vlastnej reštaurácii a kaviarni. Záujemcovia o donovalské pivo si ho môžu odviezť domov v Fresh kegu. Do budúcna sa počíta aj s flaškovaním. Súčasťou pivovaru je aj pekáreň, v ktorej denne pečú čerstvé pečivo, ale aj sladké záviny, štrúdle a koláče. V pivovare mysleli aj na zberateľskú verejnosť. K dispozícii je viac druhov pivných pohárov s logom pivovaru, porcelánový krígeľ, podpivník a stojan.

(Slavomír Rusiňák, foto Donovalský pivovar)

 



Zoznam článkov

Steiger - Prvý Slovenský pivovar, ešte pred objavením Ameriky